Tagtik

"Nummertje trekken om gevangene te bezoeken"

De gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen is overbevolkt. Dat zorgt voor heel wat praktische problemen bij gevangenen en cipiers, maar nu ondervinden bezoekers ook heel wat hinder van de overbevolking.

In de zomer van 2016 paste het gevangeniswezen van de Antwerpse Begijnenstraatgevangenis de bezoekregeling aan. Door besparingen werden twee bezoekmomenten, het vroege en het late, geschrapt. Ook moeten bezoekers die een familielid of kennis willen bezoeken op maandag, woensdag en zaterdag op voorhand een plaats reserveren. Dat zorgt voor heel wat wachtrijen en ongenoegen bij de bezoekers.

"Op gewone bezoekdagen staat er ’s morgens een lange rij mensen te wachten om zich te mogen inschrijven voor bezoek. Op sommige dagen begint men om vijf uur ’s morgens al voor de poort te kamperen, om in de loop van de dag een bezoektafel te krijgen", getuigt een bezoeker bij GVA.

Door het lange wachten en de daarmee groeiende irritatie bij de bezoekers, zijn er zelfs al  vechtpartijen ontstaan voor de gevangenis. Om daarmee komaf te maken startte de gevangenis daarom begin april met een systeem van volgnummers. "Wie geen bonnetje kan bemachtigen, komt er helemaal niet in", luidt het simpelweg. (Skwadra by Tagtik/Source: GVA/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren