Tagtik

Ook N-VA-burgemeester Aalst doet aan 'opkuisen'

"We gaan de stationsbuurt opkuisen, want dat is nodig en ruim gedragen door de Aalsterse bevolking en zij die de stationsbuurt bezoeken", zegt Christoph D'Haese, burgemeester van Aalst, in het kader van de vele vechtpartijen die er plaatsvinden. Nadat partijgenoot Theo Francken eerder al verkeerd begrepen werd in zijn communicatie omtrent het Maximiliaanpark, gebruikt nu ook D'Haese de term 'opkuisen'.

Christoph D'Haese vraagt dat het gerecht doeltreffend optreedt tegen de vechtersbazen die voor amok zorgen in zijn stad. De burgemeester van Aalst is het zat nadat afgelopen zaterdag opnieuw een man zwaargewond raakte toen hij naar eigen zeggen tussenbeide kwam bij een vechtpartij tussen twee groepen jongeren aan de Aalsterse Sint-Martinuskerk. De man incasseerde verschillende slagen met een boksijzer.

D'Haese vraagte een strenge straf voor de onruststokers in Aalst. "We gaan die feiten heel hard aanpakken en ik reken ook op het parket want het is natuurlijk niet altijd de politie en de burgemeester die aan zet zijn. Laat ons toch niet vergeten dat veiligheid een geïntegreerd beleid nodig maakt. Slagen en verwondingen moeten kordaat bestraft worden."

Ook wil D’Haese een de bestuurlijke aanhouding in de praktijk gebruiken in Aalst. Hiermee kan de politie een persoon die de openbare rust verstoort, of waarvan er 'redelijke gronden' zijn om te denken dat hij voorbereidingen treft om een misdrijf te plegen, voor maximum twaalf uur van zijn vrijheid beroven. "Dat is een nieuwe tactiek die ik toepas. Dat staat natuurlijk in de wet, maar weinig burgemeesters passen dat toe buiten het voetbalgebeuren. Ik wil mijn bevoegdheden in deze maximaal gebruiken", zegt D'Haese in Het Nieuwsblad.

(Skwadra by Tagtik/Source: TV Oost - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren