Tagtik

Openbaar vervoer gouden oplossing voor fileprobleem?

Deze ochtend werd het filerecord alweer verbroken. Maar liefst 300 km aan Belgische wegen was tijdens de ochtendspits gevuld met aanschuivende voertuigen. Maar ligt de oplossing voor deze problematiek eigenlijk niet gewoon voor de hand? Kunnen bus, tram, trein en metro ons land simpelweg bevrijden van de zware filelast? Deze vraag dringt zich in de 'Week van de Mobiliteit' meer dan ooit op.

Het openbaar vervoer is op dit moment amper goed voor 11 % van het woon-werkverkeer. Dat moet drastisch de hoogte in, oordelen mobiliteitsexperts. "De wegen zijn oververzadigd, maar bij het openbaar vervoer en de fiets is nog wat marge. Maar veel mensen wonen op moeilijk bereikbare plaatsen. Het is onbetaalbaar om overal openbaar vervoer te voorzien", zegt mobiliteitsexpert Dirk Lauwers (UGent) bij VRT NWS.

Toch is voluit kiezen voor het openbaar vervoer ook niet zonder problemen voor de pendelaars zelf. Zo heb je altijd transport van en naar trein, bus, tram en metro nodig. Bijkomstige oorzaak van veel frustraties bij pendelaars is de stiptheid van de treinen. "We halen nu rond de 90 procent stiptheid, maar dat kan en moet uiteraard nog beter", reageert Bart Crols van de NMBS.

Ook zorgt overmacht en de drukke ochtendspits er ook vaak voor dat het openbaar vervoer niet altijd stipt vertrekt. "Helaas hebben we door het verkeer de stiptheid niet helemaal zelf in de hand. We zijn natuurlijk vragende partij voor meer aparte bus- en tramstroken, maar vaak is dat fysiek niet mogelijk. In Brussel zijn veel smalle straten. Wat we wel gedaan hebben, is het uitrusten van kruispunten met verkeerslichtbeïnvloeding om de doorstroming te vergemakkelijken. Dat scheelt verschillende minuten op een traject", zegt An Van Hamme van de MIVB bij een journalist van VRT NWS.

Pendelaars klagen vaak ook over de gebrekkige info die ze krijgen bij vertragingen. Ook was het in het verleden niet altijd duidelijk aan welke halte er gestopt werd. Het openbaar vervoer probeert met een uitgebalanceerd actieplan deze pijnpunten weg te werken. Is binnen tien jaar het Belgische file-infarct voorgoed genezen?

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren