Tagtik

Opnieuw clash Geens-Homans?

Koen Geens, minister van Justitie, wil een extra controle laten uitvoeren op moskeeën in België. Met een erkenning van de moskeeën (en de daarbijbehorende financiering) wil de minister een beter beeld krijgen van wat er omgaat binnen de moskeeën en de radicalisering tegengaan.

Die erkenning wordt echter uitgereikt door de gewesten. Liesbeth Homans, Vlaams minister voor Integratie, weigert twintig moskeeën te erkennen: zij vindt dat ze over te weinig informatie beschikt en ze de veiligheid dus niet kan garanderen.

In de nieuwe doorlichting van minister Geens wordt informatie verzameld van vele actoren: niet alleen van de Staatsveiligheid, maar ook van de federale en lokale politie, de militaire inlichtingendiensten, het Centrum voor Dreigingsanalyse OCAD, de Dienst Vreemdelingenzaken en diensten van Financiën.

"Ik hoop dat het Vlaams Gewest nu ook zijn verantwoordelijkheid neemt. Ik verwacht een duidelijk signaal van Homans. De nieuwe procedure vraagt een inspanning van veel verschillende diensten en die zet ik niet zomaar allemaal in gang", zo zegt minister Geens bij De Morgen.

Minister Homans heeft echter haar eigen onderzoek bevolen en dat zal pas eind volgend jaar klaar zijn. Ondertussen zegt ze geen nieuwe erkenningen te zullen toepassen. Vraag is of Homans aan de druk kan weerstaan, want haar partijgenoten Jan Jambon (politie, OCAD), Steven Vandeput (Defensie), Theo Francken (Vreemdelingenzaken) en Johan Van Overtveldt (Financiën) werken mee aan de verzameling van alle informatie.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren