Tagtik

Peter Sagan volgt zichzelf alweer op als wereldkampioen

De Slovaak Peter Sagan heeft zich op het wereldkampioenschap wielrennen de hele dag verstopt, maar als een duivel uit een doosje kwam de sympathieke renner van BORA-hansgrohe tevoorschijn in de laatste kilometers. Nadat het parcours niet voor de gehoopte schifting zorgde en de Salmon Hill een maat voor niets bleek, toonde Sagan zich de snelste van een kopgroep van een dertigtal renners. Sagan vloerde de Noor Kristoff in een centimetersprint. De Australiër Michael Matthews pakte brons. Belgisch kopman Greg Van Avermaet werd eerste Belg op een zesde plek. Het is de derde opeenvolgende wereldtitel voor Peter Sagan.

Wedstrijdverloop:
Omstreeks 10.00 uur gingen renners uit 43 verschillende landen van start op de wegrit van het wereldkampioenschap wielrennen in het Noorse Kollsnes. De negen Belgen trokken daarna, net zoals het volledige peloton, via de Noorse westkust richting Bergen. Na twaalf plaatselijke ronden van 19.1 km stopte de kilometerteller op een afstand van 276.5 km en 3.843 hoogtemeters.

Tien moedige renners vormden meteen in het eerste wedstrijduur een kopgroep. Dunne (Ier), McKenna (Ier), Mraouni (Mar), Magnusson (Zwe), Manninen (Fin), Smit (ZAf), Amador (CRi), Vermeulen (VS), Zhupa (Alb) en Asadov (Aze) waren de eerste vluchters van de dag. Het peloton, met daarin alle Belgen, liet begaan en gaf de kop van de wedstrijd een handvol minuten kado. De Belg Julien Vermote zorgde ervoor dat het tempo in het peloton toch niet te zwaar zakte en hield de snelheid hoog aan kop van het peloton. Na het beulwerk van Vermote, hielpen ook de Tsjechen om bij het ingaan van de lokale rondes in Bergen om de voorsprong van de kopgroep niet verder te laten uitlopen. De Belgen volgden attent in het eerste deel van het peloton.

Nadat de Fin Manninen loste uit de koproep, zakte de voorsprong van de negen overgebleven leiders tot onder de vier minuten. Niet veel later moesten ook Asadov en Zhupa de kopgroep laten gaan. Met nog 90 kilometer op de klok schoten ook de Nederlanders in actie om de kopgroep terug te halen. De Belgen Teuns en Vermote bleven voorin vlot hun werk doen. Op 85 km van de finish was het verhaal van de vroege vluchters uit. De Belgen namen hierop meteen het commando over en een onvermoeibare Julien Vermote stuurde het peloton over de Noorse wegen, tot een valpartij op 75 km van de meet een einde maakte aan het WK van Vermote. Hierna nam vooral de Belg Tiesj Benoot het commando over, met in zijn wiel de Italiaan De Marchi en de Nederlander Boom.

Met nog 62 km te gaan vormde zich een kopgroep met de Belg Tim Wellens, de Australiër Haig, de Nederlander Boom, de Italiaan De Marchi, de Noor Eiking, de Oostenrijker Haller, die de ontsnapping opzette, de Colombiaan Pantano en de Spanjaard De la Cruz.

Onder aanvoer van een jagend peloton bleef de voorsprong van de kopgroep beperkt tot een halve minuut. Tom Dumoulin, die zich eerder al tot wereldkampioen in het tijdrijden kroonde, zette met een aanval op kop van het peloton de toon. Ulissi, Barguil, Keukeleire, Alaphilippe en Uran volgden attent, waarna alles te herdoen viel.

Op zo'n 30 kilometer van de meet bleven Tim Wellens, David De la Cruz, Odd Christian Eiking en Jack Haig nog steeds uit de greep van het jagende peloton. Op 25 kilometer van de wereldtitel werd de kopgroep met Wellens opgeslokt door het peloton, waarna het WK echt kon beginnen.

Bij het ingaan van de laatste lokale ronde van 19.1 km bleek dat het WK op dat moment nog geen schifting gebracht had en afstevende op een massasprint. Of durfde een vrijbuiter het aan om het peloton te verschalken met een late uitval?

De Nederlander Langeveld en de Duitser Martens hadden niet veel zin in een massaspurt en glipten nog voor de beklimming van de Salmon Hill weg uit het peloton. Het duo fietste op zo'n 14 km van de meet een honderdtal meter voorsprong bij elkaar, maar op de aanloop naar de 'Zalmenheuvel' werd het Nederlands-Duits leidersduo opnieuw ingerekend. Greg Van Avermaet posteerde zich samen met Philippe Gilbert bij het oprijden van de heuvel in de top vijf van het peloton.

De Fransman Alaphilippe toonde zich de sterkste op de laatste beklimming van de Salmon Hill en demarreerde. Zijn Quick-Step-ploegmaats Gilbert en Terpstra volgden even, maar moesten vervolgens de rol lossen. De Italiaan Moscon reed het gat toe op Alaphilippe, waarna beide de laatste 10 kilometer samen ingingen, met in hun zog een achtervolgende groep van een dertigtal renners met o.a. topfavorieten Van Avermaet, Gilbert, Mathews, Dumoulin, Sagan, Trentin en Kwiatkowski.

Nadat de mobiele camera's en de wedstrijdradio uitvielen, was het wachten op de vaste camera. Met de streep in zicht stormde deze kopgroep met Gilbert en Van Avermaet op de meet af. Peter Sagan slaagde er in een millimetersprint in om thuisrijder Kristof te vloeren. Mathews sprintte naar brons. De eerste Belg was Van Avermaet op een zesde plaats.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

 

Ook dit kan u interesseren