Tagtik

Protest groeit na alweer fel gecontesteerde beslissing Trump

In heel de Verenigde Staten komen holebiverenigingen, transgendersorganisaties en andere Amerikanen op straat om te protesteren tegen de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om transgenders niet meer toe te laten in het Amerikaanse leger.

Van zodra Trump het nieuws bekend maakte, kwamen honderden mensen samen op Times Square in New York om hun ongenoegen te uiten. Momenteel telt het Amerikaanse leger tussen de 1.300 en 15.000 transgenders, maar wat er met hen moet gebeuren, is nog niet duidelijk. Dat zegt Sarah Huckabee Sanders, woordvoerder van het Witte Huis.
"Ons leger moet gefocust zijn op besluitvaardige en overweldigende overwinningen en kan niet belast worden met de gigantische medische kosten en verstoringen die transgenders in het leger met zich mee zouden brengen", aldus de reden waarom volgens de Amerikaanse president Donald Trump transgenders niet meer in het Amerikaanse leger zullen toegelaten worden. Dat maakte de president zelf bekend via Twitter.

De beslissing van Trump stoot op heel wat tegenstand, onder meer omdat tijdens de regeerperiode van Obama nog beslist werd om het leger open te stellen voor transgenders die hun transitie al achter de rug hadden. Militaire experts kwamen toen overeen dat transgenders die al anderhalf jaar hetzelfde gender hadden, vanaf dit jaar zouden mogen solliciteren in het Amerikaanse leger. Daar komt Trump nu dus op terug.

De maatregel die onder Obama goedgekeurd werd, werd op 30 juni door de Amerikaanse minister van Defensie al uitgesteld voor zes maanden. Trump maakt nu via Twitter duidelijk dat hij ook deze maatregel van zijn voorganger Obama naar de prullenmand zal verwijzen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren