Tagtik

Provoceert prins Laurent met bezoek aan viering Chinese leger?

Op de foto's van de viering van het negentigjarig jubileum van het Chinese leger, prijkt een opmerkelijke gast. Niemand minder dan prins Laurent staat in uniform tussen enkele Chinese hoogwaardigheidsbekleders op diverse foto's. Dit terwijl premier Charles Michel hem met aandrang had gevraagd om niet zomaar met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders af te spreken. Als Laurent niet zou gehoorzamen, dreigde Michel er even geleden mee zijn dotatie van 308.000 euro per jaar in te trekken.

Het bezoek van Laurent aan de viering van het Chinese leger, is bij velen alvast in het verkeerde keelgat geschoten. Premier Michel reageerde voorlopig nog niet, maar deze nieuwste frats van prins Laurent lijkt niet zonder gevolgen te blijven. Laurent bevestigde dat hij er was op 'persoonlijke uitnodiging'. Het paleis wenst voorlopig nog niet te reageren.

China-kenner Jonathan Holslag (VUB) vertelt aan Het Laatste Nieuws dat de overtuigde communisten van het Chinese Leger maar al te graag een koninklijke gast laten meevieren. "Een hooggeplaatste buitenlander die langskomt, geeft erkenning aan hun regime. Meestal moeten ze het stellen met vertegenwoordigers van 'probleemlanden' als Pakistan en Kazachstan. Dat ze een Belgische prins strikten, is goed gedaan van de Chinese diplomatie", zegt Holslag.

(Skwadra by Tagtik/Source: HLN/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren