Tagtik

Reacties op moordaanslag Maltese journaliste

Journaliste en blogster Caruana Galizia is maandagnamiddag gestorven toen een bom afging in haar auto. Haar wagen stond geparkeerd voor haar huis in het Maltese Bidnija, toen het explosief tot ontploffing werd gebracht. Premier Joseph Muscat veroordeelt de aanslag op de kritische columniste.

"Iedereen weet dat mevrouw Caruana Galizia een scherpe criticus was van mij, zowel politiek als persoonlijk, maar niemand kan deze barbaarse daad op welke manier dan ook rechtvaardigden. We zullen elke steen omkeren", waarmee de Maltese premier duidelijk wil maken dat hij geen moeite zal sparen om de dader te vinden.

De 53-jarige journaliste had net een vlijmscherp stuk online geplaatst over de kabinetschef van de premier. Caruana Galizia berichtte eveneens uitvoerig over de Panama Papers, waarbij twee Maltese regeringsleden betrokken waren.

Sven Giegold, Duits Europarlementslid, reageerde aangeslagen: "Daphne speelde een vitale rol in het naar boven brengen van ernstige beschuldigingen van witwassen en corruptie in Malta, waaronder die onder belangrijke figuren in de Maltese regering. Er kan absoluut geen tolerantie zijn voor geweld tegen de pers en de vrijheid van meningsuiting in de Europese Unie".

Ook de voorzitter van de Europse Volkspartij, Joseph Daul, riep op tot een onderzoek. "Na zo'n verschrikkelijke misdaad roepen we de autoriteiten op om onmiddellijk een onderzoek te starten om dit geweld te verklaren en de verantwoordelijken voor de rechter te brengen".

"Daphne Caruana Galizia heeft haar leven gewijd aan het ontdekken van de waarheid door haar rapportages, we treuren zo'n groot verlies", zei Daul. "Ze was een onderzoeksjournalist van het hoogste kaliber, en haar werk aan de Panama-papers heeft van de wereld een transparanter en eerlijker plek gemaakt."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren