Tagtik

Rechter oordeelt: 'Vlaams onderwijs discrimineert blinde kinderen'

Een Brusselse rechter is heel streng voor de Vlaamse Gemeenschap inzake de integratie van blinde en slechtziende kinderen in het gewoon onderwijs. Drie blinde kinderen stapten samen met vzw ‘Zucht op Cultuur - Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen’ naar de rechtbank om aangepaste begeleiding te eisen en kregen gelijk.

Met de implementatie van het M-decreet zouden zo veel mogelijk scholieren met een beperking geïntegreerd moeten worden in het regulier onderwijs. Dit is echter in veel gevallen slechts mogelijk mits voldoende GON-ondersteuning. GON staat voor 'geïntegreerd onderwijs'. Een personeelslid van een school voor buitengewoon onderwijs verzorgt de GON-begeleiding, die verschillende vormen kan aannemen zoals hulp voor het kind zelf, ondersteuning aan de ouders, ondersteuning van de leerkracht(en) of aangepast materiaal aanmaken, schrijft de Vlaamse overheid op haar website.

In realiteit volstaan de vier of maximaal zes uren GON-begeleiding per week niet om de visuele communicatiebarrière bij blinde en slechtziende kinderen te doorbreken. Een Brusselse rechter oordeelde dat er in dit geval sprake is van discriminatie en dat deze situatie nog tegen volgend schooljaar opgelost moet zijn.  In deze concrete casus wil dit zeggen dat Anaïs, Freya en Laurens vanaf september een GON-pakket op maat moeten krijgen van Vlaanderen. Deze GON-begeleiding moet minstens 10 tot 17 uren per week gebeuren, op straffe van een dwangsom.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren