Tagtik

Reizen Waes zorgt voor beroering

De aflevering van Reizen Waes van zondag over Haïti werpt een slecht daglicht over de ngo's die er werkzaam zijn. "70% van het geschonken geld gaat naar salarissen van hun expat-werknemers. En je hebt ook de corruptie hier", zo vertelde een plaatselijke gids aan de televisiepresentator toen het ging over de hulp die het Caraïbische land kreeg na de zware aardbeving van 2010.

"Het is misschien goed dat hij de problematiek onder de aandacht brengt," zo zegt Woordvoerder Philippe Henon van Unicef België in GvA. "Het dwingt ons om nog beter te communiceren over wat we doen, om nog transparanter te zijn."

Uit de aflevering van Reizen Waes kunnen de kijkers de indruk krijgen dat de ngo's een groot deel van de donaties spenderen aan personeelskosten die een riant loon krijgen en verblijven in luxueuze omstandigheden. Dat spreekt Henon echter tegen: "Ik kan u verzekeren dat sommige van onze mensen ter plaatse het zwaar hebben. Zoals diegenen die in de Afrikaanse landen werken waar een hongersnood is uitgebroken. Het is daar gevaarlijk, je werkt zeven dagen op zeven en je wordt geconfronteerd met de grootste ­ellende."

Net als Helmut Lotti en Axelle Red is Tom Waes al sinds 2014 ambassadeur van Unicef. (Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren