Tagtik

Scheidsrechters massaal niet klaar voor competitiestart

Terwijl de spelers van de Belgische eersteklasseclubs zich de afgelopen weken na een welverdiende rustperiode na een lang seizoen, opnieuw in het zweet werkten ter voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen, lijken de Belgische scheidsrechters eerder nog in vakantiemodus te verkeren.

Vrijdag begint de Jupiler Pro League met een volksfeest op de Bosuil. Royal Antwerp FC keert immers terug in de hoogste Belgische voetbalafdeling en ontvangt meteen recordkampioen RSC Anderlecht. De spelers van The Great Old staan vast en zeker op scherp om Paars-Wit meteen een warm welkom te heten. De jongens van René Weiler kunnen zich echter geen valse start veroorloven want de Brusselaars versterkten zich tijdens de transferperiode gevoelig en van de verwachte uitgaande transfers vertrokken voorlopig nog niet veel spelers.

De start van de competitie betekent ook opnieuw de aanvang van een drukke periode voor de scheidsrechters. Maar daar knelt het schoentje. Afgelopen zaterdag vonden immers in het oefencentrum in Tubeke de jaarlijkse conditietesten plaats voor de Belgische scheidsrechters. Het desastreuze resultaat zorgt meteen voor problemen.

Drie scheidsrechters uit 1A slaagden niet voor hun fysieke proeven of theorie. Twee scheidsrechters waren afgelopen weekend nog met vakantie en mogen bijgevolg komend weekend ook niet fluiten. Maar liefst 24 refs van de 69 scheidsrechters en assistenten in het profvoetbal zijn onbeschikbaar tot 7 september doordat ze niet slaagden voor hun testen of nog niet deelnamen aan de proeven.

Scheidsrechtersbaas Johan Verbist is ontgoocheld in zijn refs: "In de eerste plaats ben ik verbaasd dat ervaren gasten zoals Geldhof en Dierick niet voor de fysieke proeven slaagden. Stond er een beetje wind? Ja. Hebben ze het kunstgras onderschat? Waarschijnlijk. Maar ze wisten al van in maart dat die testen op 22 juli daar gepland stonden. Dat Lambrechts voor zijn theorie faalt: oké, dat kan eens gebeuren. Al moet je ondanks de vele nieuwigheden de regels altijd kennen. Dat sommigen alleen nu met hun familie op vakantie kunnen, is dan weer hun recht. Maar ik moet de komende weken vijf refs missen en dat stoort me wel", reageert Verbist uitgebreid in Het Nieuwsblad.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren