Tagtik

Scouts en gidsen 'van geen kwaad bewust' na 'racistische' oerwoudaffiche

Afgelopen week ontstond heel wat consternatie nadat de affiche van een fuif in de pers terechtkwam.
De scouts van Hansbeke, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Nevele, organiseren een fuif. An sich is daar uiteraard helemaal niets verkeerd mee. Zij het niet dat de affiche die ze al sinds jaar en dag gebruiken voor de fuif, en die in de hele regio verspreid wordt, op zijn minst gezegd voor heel wat hevige reacties zorgt.

Columniste Dalilla Hermans reageert vol afschuw over de karikaturale afbeeldingen op de affiche. Zij kreeg immers enkele weken geleden een foto van de bewuste affiche via een kennis en deelde hem op Facebook met de hashtag #nomoremonkeybusiness.
"Ik ben een tijdje geleden begonnen met die hashtag omdat ik tegen stigmatiserende beeldtaal wil strijden, omdat dit anno 2017 een hot item aan het worden is", zegt Hermans. Ze voelde zich gekwetst door de afbeelding van zwarte mensen en contacteerde daarom enkele weken geleden Scouts en Gidsen Vlaanderen. De scoutskoepel beloofde dat het in dialoog ging treden met de lokale scoutsgroep om hen tot inzicht te brengen. "Ik wil ook niet zeggen dat er geen goodwill bij hen was, want ze gaven ook aan dat ze niet achter de afbeelding stonden, maar de daadkracht ontbrak, er gebeurde niets en de fuif ging gewoon door", zegt Hermans in De Zevende Dag.

Jan Van Reusel, de communicatiemanager van Scouts & Gidsen Vlaanderen, reageert nu op de hele heisa in De Standaard. "Dalilla Hermans was niet de eerste die zich hier vragen bij stelde. Wij waren daarvoor al een tijdje in gesprek met de groep over de mascotte. Er waren vragen vanuit de groep zelf gekomen of dit wel aanvaardbaar is. Voor alle duidelijkheid: het beeld gaat al heel wat jaren mee. (Het zou gaan om een oude tekening van Jommeke-tekenaar Jef Nys, red.) Er zat nooit een kwaadaardige bedoeling achter. Maar we begrijpen goed dat het kwetsend is", verklaart Van Reusel.

De communicatiemanager reageerde ook op het feit dat ondanks de klachten en de dialoog, de affiche in het straatbeeld bleef hangen en de fuif gewoon doorging. "Inzicht heeft tijd nodig. Maar de mensen in Nevele hadden door de organisatie van de fuif natuurlijk ook nog veel andere praktische bezorgdheden. Iets opleggen kan een averechts effect hebben. We hopen dat jongeren zelf tot bewustwording komen en dus zelf het beeld bijstellen. Dat effect is veel duurzamer, gaat dieper. In dialoog gaan en zelf leren, zijn ook twee belangrijke waarden voor de scouts. We hebben mevrouw Hermans uitgenodigd om ook voor die dialoog te kiezen."

(Skwadra by Tagtik/Source: De Zevende Dag - De Standaard/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren