Tagtik

Sorteren? 1 op 3 gemeenten verbrandt afval liever!

Vlaamse gemeenten waar een afvalverbrandingsoven staat, recycleren slechter. Dat zegt N-VA en schrijft Het Nieuwsblad.

Zo recycleren verschillende gemeenten niet meer, louter om financiële redenen. "Ze willen daar immers zo veel mogelijk afval verbranden, omdat het hen geld oplevert. Door minder te sorteren, houden ze hun oven draaiende", reageert Vlaams Parlementslid Bart Nevens van N-VA. Toch is afval verbranden slechter voor het milieu én duurder, maar gemeenten hebben vaak een overeenkomst met een intercommunale over de verbrandingsovens.

Nevens vroeg cijfers op bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en kreeg die. Uit deze cijfers blijkt dat de 93 Vlaamse gemeenten met een afvaloven, met 161 kilo restafval per inwoner blijven zitten. Dit terwijl er in de 215 andere Vlaamse gemeenten, zonder afvaloven, slechts 127 kilo restafval per persoon ontstaat.

N-VA'er Bart Nevens wordt in zijn visie bijgestaan door Rob Buurman, directeur van Recycling Netwerk en gewezen expert van Bond Beter Leefmilieu. Beide heren willen dat verschillende verbrandingsovens dan ook snel gesloten worden en dat Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) dan ook geen nieuwe vergunningen meer uitdeelt. 

"Ik heb het gevoel dat de minister zich onder druk laat zetten door die 93 gemeenten met afvalverbrandingsovens. Die staan vooral in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen, vanwaar ze afkomstig is", zegt parlementslid Bart Nevens. Schauvliege betwist de correctheid van het cijfermateriaal van OVAM en streeft een daling van het brandbaar afval na.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren