Tagtik

Sportprestaties verbeteren? Denk aan je eigen dood

Ben je een fervent sporter en wil je je eigen sportprestaties nog verbeteren? Uit onderzoek blijkt dat aan je eigen dood denken een positieve invloed heeft op je sportprestaties. 

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de University of Arizona (VS). Ze lieten basketballers twee wedstrijden spelen. Tijdens de eerste wedstrijd moesten sporters een vragenlijst beantwoorden. In sommige vragenlijsten stonden vragen over de dood: ‘Wat denk je dat er met je gebeurt als je sterft en je lichaam dood is?’ Een andere groep kreeg gewone vragen over basketbal. ‘Wat denk je dat er met je gebeurt als je basketbal aan het spelen bent?’

De basketballers die met de dood werden geconfronteerd, scoorden in de tweede wedstrijd 40 procent beter dan in de eerste wedstrijd. De basketballers die vragen kregen over basketbal presteerden dan weer even goed of slechter. Om hun bewijs kracht bij te zetten, vond er nog een tweede onderzoek plaats. Basketballers kregen één minuut de tijd om te scoren. Als een van de aanwezig onderzoekers een shirt met een doodshoofd droeg, werd er 30 procent meer gescoord. 

De onderzoekers concluderen dat een confrontatie met de dood onbewust het zelfvertrouwen boost. (SKWADRA by Tagtik/Image:Belga)

Ook dit kan u interesseren