Tagtik

Steeds meer Belgen slikken verslavende pijnstillers

De dodelijke pijnstiller oxycodon is in opmars in België. Het aantal Belgen dat deze zware pijnstiller slikt is op vijf jaar tijd verdubbeld en dat verontrust heel wat medici.

Oxycodon is een opioïde, een afgeleide van opium, en familie van morfine en heroïne. "Toen ik werd opgeleid, was dat in een sfeer van angst voor dat soort middelen. Opioïden werden gezien als laatste redmiddel, omdat het risico op verslaving nogal groot is. En omdat een overdosis dodelijk kan zijn. Nu wordt er te weinig naar die nadelige gevolgen gekeken en worden die middelen te gemakkelijk voorgeschreven", klaagt Cathy Matheï van het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de KU Leuven aan in Het Nieuwsblad.

Uit cijfers van het RIZIV blijkt dat oxycodon in 2011 aan 27.753 mensen werd voorgeschreven. In 2015 waren dat er al 66.173. "Artsen schreven het voorheen alleen voor bij kankerpijn en bepaalde vormen van acute pijn, nu steeds vaker ook bij chronische pijn. En we zijn in België bij de grootste voorschrijvers van Europa", zegt Cathy Matheï.

In ons land vielen nog geen doden na een overdosis, maar in de Verenigde Staten is er sprake van een ware oxycodon-epidemie. Tussen 1999 en 2015 stierven daar al 183.000 mensen aan een overdosis voorgeschreven opioïden.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren