Tagtik

Steeds meer partydrugs gebruikt als medicijn

In de zoektocht naar een gepaste behandeling voor depressies, komen psychiaters steeds meer uit bij partydrugs. Terwijl ze vroeger vooral in het uitgaansleven gebruikt werden, vinden MDMA en ketamine steeds meer hun weg naar de behandeling van angststoornissen en depressieve gevoelens. Dat schrijft De Morgen.

De Belgische farmasector richt zijn pijlen op ketamine. Deze stof die als psychedelische clubdrug 'Special K' bekend is, bewees in de Verenigde Staten heel nuttig te zijn om depressies te verzachten. Zo bestaan er in de States al verschillende 'ketamine clinics' waar het toedienen van shots booming business is. Johnson & Johnson is in samenwerking met de KU Leuven nu aan het onderzoeken of ketamine eventueel in neussprayvorm efficiënt zou kunnen zijn. Voorlopig is het gebruik van de drug ketamine nog verboden in België.

Zo heeft ketamine heel wat voordelen tegenover het klassieke en veel gebruikte antidepressivum serotonine. "Tot nu toe zetten de meeste antidepressiva in op serotonine, het belangrijkste gelukshormoon. Daar zijn we een beetje klaar mee: de farma-industrie wil er niet meer in investeren, het plafond lijkt bereikt en sowieso duurt het meestal zo'n acht weken alvorens de stoffen werken. Bij ketamine zijn er al na een uur positieve effecten, een groot voordeel voor acuut suïcidale patiënten", zegt hoogleraar psychiatrie Robert Schoevers woensdag in De Morgen.

Toch is er nog heel wat onderzoek nodig eer ketamine, in welke vorm dan ook, zijn weg zal vinden naar de behandeling van psychische problemen. Zo zijn er heel wat bijwerkingen zoals blaasproblemen, cognitieve effecten en psychoses die nog weggewerkt moeten worden. "Daarom experimenteren we nu met ketamine in tabletvorm", zegt Schoevers van de KU Leuven.

Neuropsycholoog Kim Kuypers bestudeert al vijftien jaar MDMA en ontdekte dat het de empathie verhoogt en het 'knuffelhormoon' oxytocine enorm doet toenemen. "MDMA helpt om de band met de therapeut te verbeteren en makkelijker over het trauma te praten. Ook kan het angst bij terminale patiënten verminderen", verklaart Kim Kuypers, die verder gaat met haar onderzoek zodat binnen enkele jaren MDMA misschien ook legaal gebruikt zal kunnen worden bij angststoornissen of mentale problemen.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren