Tagtik

'Stopcontact op zee' komt er

Op zo'n 40 kilometer voor de kust van Zeebrugge komt een platform waarop de windmolenparken op zee zullen aangesloten worden.

Het zogenaamde 'stopcontact op zee' komt er op initiatief van Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) en minister van Energie Marie-Christine Marghem. De ministerraad ging deze week akkoord met het platform. Voorlopig wordt energie van windmolenparken op zee nog elk afzonderlijk via een kabel naar land getransporteerd. Via het platform zal dit niet meer hoeven. In 2019 wordt het gigantische stopcontact gebouwd.

"We moeten een wirwar van kabels op de Noordzee vermijden. Daarom komt er een stopcontact op zee. Het principe is simpel: de windmolenparken sluiten zich aan op het stopcontact en vanuit het stopcontact vertrekt de energie via één kabel naar land", verklaart Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) bij Focus Wtv.

Ook zal het stopcontact groot genoeg gebouwd worden zodat ook eventueel extra windmolens in de Noordzee in de toekomst op het stopcontact kunnen aangesloten worden. Zelfs buurlanden kunnen gebruik maken van het stopcontact. "Zo kunnen we onze Noordzee uitbouwen als echte energiehub in West-Europa", blikt De Backer hoopvol vooruit.

(Skwadra by Tagtik/Source: Focus Wtv/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren