Tagtik

Student Brusselse universiteit eindelijk vrijgelaten in Turkije

De Franse freelancejournalist Loup Bureau zat sinds 26 juli vast in een Turkse cel op verdenking van deelname aan terroristische activiteiten. "De enige reden waarom Loup Bureau is opgepakt, is omdat hij journalist is", zei zijn advocaat Martin Pardel eind juli.

Op het moment dat hij opgepakt en in de cel gegooid werd, was de journalist bezig met een reportage over de strijders van de Volksbeschermingseenheden (YPG). Omdat Ankara deze groepering als de Syrische tak van de PKK beschouwt, besloten de autoriteiten hem in de boeien te slaan op verdenking van terroristische activiteiten. Omdat hij zijn werk niet langer kon doen, had Loup Bureau net voor zijn arrestatie beslist om het land te verlaten. Daar stoken de Turkse autoriteiten een stokje voor.

Advocaat Martin Pradel maakte via Twitter bekend dat zijn cliënt vandaag uitgewezen wordt door Turkije en bijgevolg opnieuw een vrij man is. "De rechtbank van Sirnak heeft het dossier echter niet gesloten en de strijd moet worden voortgezet. De vrijlating is een enorme opluchting voor de familie en vrienden van Loup Bureau", schrijft Pradel.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren