Tagtik

'Studenten geneeskunde moeten patiënten zien sterven'

De Academie voor geneeskunde heeft een advies geschreven om de palliatieve eindtermen die moeten bereikt worden binnen de opleiding geneeskunde bij te sturen.

Artsen die nu afstuderen, kunnen dit zonder ooit een patiënt te zien sterven. De Academie voor Geneeskunde vindt dit onaanvaardbaar en wil dat alle artsen ervaring hebben en bekwaam zijn in de palliatieve zorg.

De artsen in opleiding krijgen momenteel wel les over de pijnbestrijdingsprincipes, maar worden nog te weinig aangemoedigd om stervende patiënten op te volgen en stage te lopen op afdelingen voor palliatieve zorgen. Ze moeten leren vroegtijdige zorgplanning opstarten, leren communiceren aan patiënt en familie, ook wanneer de vooruitzichten niet goed zijn.

Volgens medisch socioloog en hoogleraar palliatieve zorg aan de VUB, Luc Deliëns, is het huidige model te beperkt. Uitbehandelde patiënten kunnen beroep doen op gespecialiseerde thuiszorg, of hopen op een vrije plaats binnen de palliatieve ziekenhuisafdeling. De zorgvraag is echter veel groter dan het huidige aanbod. De vergrijzing zal het onevenwicht tussen zorgvraag en zorgaanbod nog groter maken.

"Een arts moet niet alleen behandelingen kunnen opstarten, maar moet ook kunnen communiceren over het niet toepassen en het stopzetten ervan", aldus Luc Delïens in Het Nieuwsblad.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren