Tagtik

Supermarkt voert paspoortcontrole tegen dieven in

Een Carrefour Market in Zeebrugge neemt een drastische beslissing om het aantal diefstallen in de winkel tegen te gaan. De zaakvoerder voert een identiteitscontrole uit: alleen wie een paspoort kan voorleggen, mag zijn winkel in. Zo wil hij illegale vluchtelingen uit zijn zaak weren.

"Ik weet dat ik op kritiek zal stuiten, maar ik ben geen racist. Ik wil gewoon het beste voor mijn zaak", zo zegt hij in Het Nieuwsblad. Volgens de privacycommissie kan een handelaar de toegang tot zijn zaak alleen maar weigeren wegens een gegronde reden (zoals wanneer hij een eerder betrapte dief herkent). Hij kan wel de identiteitskaart van iemand vragen, maar niet eisen.

Carrefour wees de zaakvoerder er al op dat hij niet bevoegd is om paspoorten te controleren, maar heeft wel begrip voor zijn situatie. De supermarktketen heeft wel een advies: "Hij kan in het groot aankondigen: Paspoortcontrole. Ook al voert hij het niet uit, de boodschap alleen heeft allicht al een effect." (Fausto by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren