Tagtik

Terreurslachtoffers zijn beledigd door schadevergoeding

Nu donderdag wordt in het parlement het wetsontwerp over het ‘statuut van nationale solidariteit’ goedgekeurd. Op het eerste zicht is dit een heel goede zaak aangezien slachtoffers van terreurdaden op deze manier een levenslang herstelpensioen en terugbetaling van de medische kosten krijgen. Toch kan de vereniging van terreurslachtoffers zich niet vinden in dit gloednieuwe statuut dat weldra in de praktijk ingevoerd zal worden.

Veel slachtoffers vinden de bedragen die de overheid als schadevergoeding wil uitkeren belachelijk laag. "Ze creëren bovendien een niet te verantwoorden onderscheid tussen verschillende terreurslachtoffers", zegt Antoine Chomé die de belangen verdedigt van vzw Life4Brussels, een vzw die verschillende Belgische terreurslachtoffers verenigt.

Chomé verklaart in De Standaard de verontwaardigde reacties van veel Belgische terreurslachtoffers op het voorstel van de regering. "Een terreurslachtoffer met een invaliditeitsgraad van 50 procent, dat de rest van zijn leven dus niet meer kan werken, krijgt van de staat een pensioentje van ocharme 5.150 euro per jaar. Dat is ongeveer de helft van een leefloon. Eenzelfde slachtoffer dat een beroep kan doen op zijn verzekeraar – bijvoorbeeld in het kader van een werkongeval of brand – krijgt wél een volledige schadevergoeding. Zo krijgt een ambtenaar van 29 jaar, die voor 45 procent blijvend werkonbekwaam is en een nettoloon van ongeveer 30.000 euro netto per jaar heeft, een schadevergoeding van pakweg 1 miljoen euro. Dat is al veel waardiger en ernstiger dan de aalmoes die de regering voorstelt."

Daarom zal de vereniging voor terreurslachtoffers proberen om de stemming over het statuut in de Kamer tegen te houden. "Aangereden worden door een auto levert meer op dan geraakt worden door een kalasjnikov", vat de raadsman het bondig en krachtig samen.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren