Tagtik

'Trump kan Poetin niet alleen aan'

Vladimir Poetin en Donald Trump zullen elkaar vrijdagnamiddag voor het eerst in levende lijven ontmoeten. Deze historische kennismaking tussen de presidenten van twee grootmachten zal plaatsvinden in de marge van de G20-top in Hamburg.

Amerikaanse diplomaten hebben er de afgelopen weken alles aan gedaan opdat Trump de Russische president niet alleen zou ontmoeten. Voor hen is het immers ondenkbaar dat Poetin en Trump een gesprek onder vier ogen zouden voeren, vergezeld van hun tolk. De Amerikaanse autoriteiten hebben dan ook alles in het werk gesteld zodat de raadgevers van beide heren ook aanwezig zouden zijn op de ontmoeting vrijdagnamidag. Aangezien Trump nogal wispelturig is in zijn uitspraken en al wel eens het tegendeel durft verdedigen van wat hij eerder beweerde, kunnen de Verenigde Staten zich geen verbale uitschuiver van Trump veroorloven tijdens zijn gesprek met Poetin. De Russische president is een oud-spion en wordt als gesprekspartner door vele kenners gezien als een manipulator, die Trump wel eens snel rond zijn vinger zou kunnen winden.

Deze angst van de Amerikaanse geopolitieke experts is gegrond aangezien Trump tijdens zijn bezoek aan Saudi-Arabië er niet in slaagde om Qatar op een kaart aan te duiden. Dergelijke onwetendheid of een gebrek aan voorbereiding, zou Trump in een ontmoeting met doorwinterd staatshoofd Poetin cash betalen. Gezien de gevoeligheid van de geplande gespreksonderwerpen, de strijd in Syrië en het nucleaire debacle in Noord-Korea, besliste de Amerikaanse regering om Trump vrijdag niet alleen met Poetin te laten. Dit getuigt van nog bitter weinig vertrouwen in de Amerikaanse president, maar de VS kunnen zich geen diplomatieke uitschuiver meer veroorloven.

(Skwadra and LpR by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren