Tagtik

"U hoeft die antibioticakuur niet uit te nemen"

Een analyse van Britse wetenschappers en onderzoekers zou onze manier van het nemen van antibiotica drastisch kunnen wijzigen. Volgens hen heeft het geen zin om een kuur volledig te nemen, zoals het gangbare advies luidt dat nu iedereen krijgt die antibiotica moet nemen. De conclusies van de wetenschappers verschijnt gezaghebbende vaktijdschrift The BMJ.

Vroeg stoppen met een antibioticakuur (als de patiënt zich al beter voelt) zorgt ervoor dat ziekmakende bacteriën in leven blijven en resistent worden, zo luidt de gangbare overtuiging. Volgens de Britse onderzoekers is daar nauwelijks een wetenschappelijk bewijs voor te vinden. Zij denken dat de onschadelijke bacteriën resistent worden door een ziekte elders in het lichaam: hoe langer antibiotica wordt genomen, hoe groter het risico daarop wordt.

Professor huisartsgeneeskunde (KU Leuven) en directeur van het Center for Evidence-based Medicine (Cebam) Patrik Vankrunkelsven meent in De Morgen dat onze gewoonten toch niet meteen overboord moeten worden gegooid: "Dat zou de genezing in het gedrang kunnen brengen. Vandaag is er maar weinig onderzoek over hoe je, vooral als het om behandelingen bij de huisarts gaat, gemakkelijk kan bepalen of de behandeling voldoende lang heeft geduurd", zo meldt hij.

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren