Tagtik

Veiligheidsdiensten vrezen terugkeer Belgische IS-kinderen

Uit cijfers van OCAD blijkt dat in Irak en Syrië minstens honderd kinderen met minstens één Belgische ouder wonen. Ze werden in oorlogsgebied geboren en verblijven bij ISIS. De Belgische Justitie en Welzijn zien een enorme uitdaging in de latere terugkeer van de kinderen van deze Syriëstrijders.

Deze onrustwekkende cijfers werden bekend gemaakt naar aanleiding van het antwoord van justitieminister Koen Geens (CD&V) op een parlementaire vraag van Jean-Jacques De Gucht (Open VLD). "Deze kinderen worden geïndoctrineerd via het sharia-onderwijs. En ze worden immuun gemaakt voor geweld. De kinderen ­leren soms al als 5-jarige ­wapens hanteren. Vanaf hun negende gaan jongens naar trainingskampen", waarschuwt De Gucht.

Bevoegd minister Geens benadrukt in zijn antwoord dat zowel het parket, de federale politie, als de diensten jeugdbescherming op de hoogte worden gebracht zo gauw iets geweten is van de vermoedelijke terugkeer van een minderjarige. 'Nadien volgt ook blijvend overleg', communiceert minister Geens.

Er is voorlopig geen sprake van een massale terugkeer van Belgische Syriëstrijders. OCAD meldt dat er momenteel al een twintigtal kinderen in ons land verblijven die een tijd hebben doorgebracht bij jihadisten in IS-gebied. Deze kinderen kunnen zware trauma's opgelopen hebben. "Een trauma kan leiden tot ontwikkelingsstoornissen, agressie en gevaarlijk gedrag. Een goeie screening van die kinderen is belangrijk", zegt Geert Serneels, trauma­specialiste bij Solentra vzw in het Nieuwsblad.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren