Tagtik

'Verkeersboetes van anderen open en bloot te raadplegen'

Begin juli stelden de federale ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en Mobiliteit de website verkeersboeten.be voor. Via deze site werd de betaling van verkeersboetes een stuk gemakkelijker. De overtreder moet immers enkel het pv-nummer, de datum van de overtreding en een controlecode tegen zoekrobots invoeren. Hierna kan met Visa of Mastercard het verschuldigde bedrag handig gestort worden. Toch bleken er heel wat hiaten in het op het eerste zicht efficiënte systeem te zitten.

Het vakblad Verkeersspecialist kwam er achter dat hardrijders doodleuk ook kunnen zien welke andere voertuigen er op hetzelfde moment geflitst werden. Aangezien het pv-nummer, dat gebruikt wordt om in te loggen, gemakkelijk te manipuleren valt, was het tot 8 september mogelijk om de naam, nummerplaat en het te betalen bedrag van andere overtreders te zien. Een pv-nummer ziet er bijvoorbeeld zo uit: BG.98.L1.412344/2017, overtreders konden dan door het centrale pv-cijfer '412.344' te wijzigen naar een cijfer dat iets hoger of lager ligt, privé-info van de andere overtreders zien.

De FOD Justitie kreeg meldingen van dit toch wel opmerkelijk groot probleem en verwijderde op 8 september het vakje met de naam van de overtreder. Toch is het tot op vandaag nog steeds mogelijk om de andere info van overtreders te raadplegen.

"De FOD heeft een voorbeeldfunctie als overheidsdienst. Het gaat ook om gerechtelijke gegevens, wat extra gevoelige materie is", zegt Caroline De Geest van de Privacycommissie in De Standaard. Volgens haar is de FOD Justitie in fout aangezien in de privacywet staat dat verwerkers de vertrouwelijkheid en beveiliging van data moeten garanderen.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren