Tagtik

VERRASSEND: 65 Belgische bedrijven hebben Chinese eigenaar

Chinese zakenlui domineren de Belgische economie eigenlijk al lange tijd. Dat blijkt uit een onderzoek van De Tijd en informatiebedrijf Bureau Van Dijk. Zo ontdekten ze dat minstens 65 Belgische bedrijven in Chinese handen zijn. Vier op de tien van deze bedrijven staat zelf rechtstreeks onder het gezag van de Chinese staat, meldt De Redactie.

"Het gaat om enkele grote bedrijven. Zo heeft China de verzekeraar Ageas voor 5 procent in handen en heeft het een aandeel in Bank Nagelmackers. De grootste overname dateert van vorig jaar. Toen kocht een Chinees bedrijf de Limburgse producent van versnellingsbakken Punch Powertrain voor 1 miljard euro integraal op", vertelt Tom Michielsen, journalist bij De Tijd, op Radio 1.

De Chinezen investeren echter niet alleen in grote Belgische bedrijven, ze hebben zich inmiddels ook al in heel wat kleinere bedrijven en KMO's ingekocht die voornamelijk actief zijn in de technologiesector. (Skwadra by Tagtik/Source: De Redactie - De Tijd - Radio 1/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren