Tagtik

Vijf redenen waarom deeltijds werken geen taboe meer mag zijn

Zo veel mogelijk targets behalen, de hoogste verkoopscijfers realiseren, de langste dagen kloppen en vooral: voltijds werken! Wat anders? Onze maatschappij is er zo op gericht dat iemand die niet fulltime werkt, maar al te vaak als 'zwak' wordt bestempeld. Toch is het deze eerste categorie, de hardleerse fulltimers, die het vaakst met een burn-out te maken krijgt. En dat beginnen gelukkig steeds meer Vlamingen te snappen.

Nog nooit begonnen zo veel mensen deeltijds te werken. "Maar liefst 44% van de nieuwe arbeidsovereenkomst is deeltijds", schreef Het Laatste Nieuws. Ook ziet meer dan de helft van de werknemers het niet zitten om tot aan zijn pensioen fulltime aan de slag te gaan. Maar niet alleen mensen met reeds een zware en lange professionele carrière op hun conto, kiezen steeds meer voor deeltijds werk. Het aantal twintigers dat een dagje per week thuisbleef, steeg zelfs met 69% tussen 2008 en 2015, meldt HLN. En gelijk hebben ze!

1. Ontwikkel jouw eigen talenten op jouw tempo

Door deeltijds te werken maak je tijd vrij om aan dingen te werken, om bij te leren en om je te ontplooien op jouw eigen tempo. Terwijl de werkdruk vaak veel te hoog ligt in veel bedrijven, kan je als je deeltijds werkt jouw vrije momenten zelf indelen. Niemand legt je op die momenten een verlammend tijdsschema op!

2. Je eigen levenspad volgen maakt je gelukkiger

Dagelijks op een overvolle en warme trein pendelen naar je werk, eens aangekomen, neerploffen in je bureaustoel en er enkel uit komen om koffie te tanken. Voor vele mensen is dit de depressieve dagelijkse realiteit. Vele mensen zijn ongelukkig op hun werk, maar durven de stap niet zetten naar een deeltijdse baan. Vaak om 'wat zullen anderen daar wel niet van denken?'. Deze maatschapelijke peer pressure zorgt ervoor dat veel mensen die hoge drempel naar deeltijds werk maar niet overgeraken en na enkele burn-outs uitgeblust aftellen naar hun pensionering. Doen wat je graag doet, maakt je echter enorm gelukkig. Durf daarom zelf keuzes te maken zonder de mening van anderen of de druk van de maatschappij je te laten overmannen. Het is immers jouw leven en enkel jij weet als de beste wat je gelukkig maakt. Durf daar dan ook een prioriteit van te maken.

3. Het bezorgt je innerlijke rust

Wekelijks enkele momenten uit die maliemolen stappen die onze maatschappij of de bedrijfswereld kan zijn, maken een wereld van verschil. Door even niet te 'moeten' doe je aan zelfzorg. Lezen, yoga beoefenen, muziek beluisteren, schrijven, mediteren of gewoon ontspannen, het zijn allemaal uitingen van me-time die je innerlijk rustiger maken als je ze op regelmatige momenten inplant.

4. Je wordt productiever

Door deeltijds te werken krijg je meer werk gedaan in een kortere tijdspanne. Mentaal ben je immers veel frisser omdat je minder tegen een hele werkweek opkijkt. Je bouwde immers wekelijkse momenten in waarop je niet hoeft werken. Er is niets mis mee met daar op een gezonde manier naar uit te kijken, terwijl het je een kalmte en concentratie bezorgt op je werk, waardoor je productiever wordt en minder tijd verliest aan piekeren op het werk.

5. Quality time met vrienden en familie

Het huizenhoge cliché van de zakenman  of -vrouw die zijn of haar eigen kinderen niet ziet opgroeien doordat hij of zij 's ochtends vertrekt voordat de kinderen naar school zijn en 's avonds laat terugkomt van het werk wanneer de kids al in dromenland zijn, wil je echt koste wat het kost vermijden. Terwijl je op het werk vaak 'verplichte' relaties moet aangaan, ook al zijn deze werk gerelateerd, kan je als je deeltijds werkt meer tijd maken voor de mensen die echt in je hart zitten en met wie je echt geniet als je tijd met hen spendeert.

Gooi die maatschappelijke druk dus van je af en kies (tijdelijk) voor deeltijds werk als je je niet gelukkig voelt in je huidige verlammende werksituatie. Je zal tijd krijgen om te herbronnen en opnieuw achterhalen wat belangrijk is in het leven.

Voel je je perfect gelukkig in je voltijdse baan, kijk dan misschien met meer begrip naar mensen die ervoor kiezen om tijdelijk of levenslang parttime te werken. Steeds meer Vlamingen kiezen hier dan ook voor, bewijst de realiteit. En er is immers niets mis met hen, ze durven er immers voor kiezen om zelf hun leven in handen te pakken in plaats dat het leven hen leeft.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren