Tagtik

Vlaamse levensverwachting daalt, wat nu?

61.688 mensen stierven in Vlaanderen in 2015. Dat is de grootste sterfte in dertig jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Hierdoor daalt de gemiddelde levensverwachting van de Vlaming lichtjes. Op lange termijn stijgt deze echter nog steeds.

Maar hoe komt het nu dat er zo'n grote sterfte was in 2015? Dokter Anne Kongs van het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft hier een pasklaar antwoord voor. "De Vlaamse bevolking wordt ouder, en het zijn vooral de oudste mensen die sterven. Dan is het logisch dat er jaren komen waarin er meer overlijdens zijn dan in eerdere jaren. Bovendien was er in de wintermaanden van begin 2015 een intense en relatief lange griepepidemie, en die eiste ook zijn tol", verklaart ze bij VRT NWS.

Over vijftien jaar gezien blijft de gemiddelde levensverwachting stijgen. Jongens die in 2000 geboren werden, worden gemiddeld 75.7 jaar oud, terwijl dat jongetjes die in 2015 het levenslicht zagen, gemiddeld een leeftijd van 79.8 jaar bereiken.

Vrouwen worden gemiddeld nog steeds ouder dan mannen, maar ook die kloof verkleint stilletjesaan. Een meisje dat in 2000 ter wereld kwam, wordt gemiddeld 81.5 jaar. Een meisje dat in 2015 geboren werd, bereikt gemiddeld 84 lentes.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren