Tagtik

Vlaanderen vreest kinderen van teruggekeerde Syriëgangers

Met de val van het Iraakse Mosoel en de belegering van het Syrische IS-bolwerk Raqqa, lijkt het erop dat vele strijders met hun familie zullen terugkeren naar Europa. Zo staan er op de Belgische lijst met 'foreign terrorist fighters' vier minderjarigen die in Syrië of andere conflictgebieden zouden zitten. Ook zijn er volgens De Morgen 35 kinderen die vanuit België zijn meegenomen door hun ouders of die daar zijn geboren als kind van een van de Belgische Syrië-strijders.

De vraag rijst hoe we deze kinderen, die al op heel jonge leeftijd blootgesteld werden aan ware gruwelen, oorlogstrauma's opliepen en geïndoctrineerd werden met IS-propaganda, kunnen opvangen en 'ontmantelen'.

Vlaanderen werkt daarom aan een actieplan, aangezien er momenteel bijna geen begeleiding is voor kinderen die, vaak met hun gezin, terugkeren uit IS-gebied. Dat zegt ook advocaat Mohamed Ozdemir die een Vlaamse vrouw verdedigt die met twee kinderen terugkeerde. "Er is zo goed als geen opvang voor kinderen die terugkeren uit conflictgebied. Zeker als de moeder in de gevangenis zit, is er een serieuze leemte. Er is geen enkele zorgverlener langs geweest bij mijn cliënte", zegt hij in De Morgen.

Kinderen die jonger zijn dan drie jaar kunnen in de gevangenis bij hun moeder blijven, maar ook iets oudere kinderen moeten gepast kunnen opgevangen worden. Het Vlaams departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin is nu bijna klaar met een actieplan om zo goed mogelijk met deze kinderen te kunnen omgaan.

Het actieplan zal gebaseerd worden op een lokaal proefproject in Vilvoorde van de vzw Cocon, dat een draaiboek ontwikkelde waarmee stadsbestuur, sociale partners, hulpverlening en politie aan de slag kunnen om minderjarigen te begeleiden die geradicaliseerd zijn. Dit draaiboek zal tegen het einde van de zomer aangepast worden zodat het gericht op de doelgroep van kinderen die terugkeren uit IS-gebied, kan toegepast worden.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren