Tagtik

Vrouw spoelt lens met kraantjeswater en verliest oog

Een Nederlandse vrouw van 52 getuigt bij het Algemeen Dagblad hoe zij haar rechteroog is kwijtgeraakt. Als lenzendraagster had ze geleerd om haar lenzen goed te reinigen met kraantjeswater en ze te bewaren met bewaarvloeistof.

Omdat ze eerder al te maken had met een oogontsteking, maakt ze zich aanvankelijk geen zorgen toen ze pijn krijgt in haar rechteroog. Als de oogarts zegt dat het gaat om een infectie met acanthamoeba, een hardnekkige parasiet, is ze niet echt ongerust. De druppels die ze in haar oog moet doen om die infectie te bestrijden, werken echter niet. Twee hoornvliestransplantaties brengen geen soelaas: het oog moet eruit.

Voor de vrouw is het nog altijd wennen aan haar kunstoog, maar ze wil alle lenzendragers waarschuwen dat kraantjeswater geen goede verzorging is voor lenzen. Eén op 4000 lenzendragers krijgen elk jaar een ooginfectie, zo schrijft de Nederlandse krant. Als het hoornvlies beschadigd is, krijgt de waterparasiet acanthamoeba de kans om ook het oog binnen te dringen. (Fausto by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren