Tagtik

Waarom deze Chinese mossel een serieuze bedreiging vormt

De Sinanodonta woodiana, want zo heet de Chinese mossel echt, doet onze inheemse mossels verdwijnen. Wanneer we aan een invasieve soort denken die plaatselijke dier- of plantensoorten verdrijft, denken we niet meteen aan een mossel. Toch zorgt de aanwezigheid van een mossel van Aziatische oorsprong voor ongerustheid bij Belgische wetenschappers.

In de vorige eeuw kwam de Chinese mossel voor het eerst voor in Europa en sindsdien komt hij al in 21 Europese landen voor. Doordat de Aziatische karper in onze contreien werd uitgezet, bracht die vermoedelijk ongewild larven van de Sinanodonta woodiana in zijn kieuwen met zich mee.

Maar wat is er nu zo problematisch aan de aanwezigheid van deze Chinese mossel? Natuurpunt legt het voor ons uit: "We merkten op dat daar waar de Chinese mossel al in België zijn intrede maakte, de inheemse mosselsoorten volledig verdwenen zijn." Dat komt omdat de Chinese mossel zich tot driemaal sneller voortplant dan de inheemse en doordat hij veel groter is, zo een serieuze bedreiging vormt voor onze inheemse biodiversiteit. (Skwadra by Tagtik/Source: DH - Natuurpunt/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren