Tagtik

Waarom droeg doodrijder geen enkelband?

Begin 2017 werd Muhammed Aytekin veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van vijf jaar voor het doodrijden van de 12-jarige Merel De Prins in 2015. Amper enkele maanden later mocht de doodrijder echter de gevangenis al even verlaten. De strafuitvoeringsrechtbank liet hem gaan zodat hij een dringende oogoperatie kon laten uitvoeren omdat hij anders blind zou kunnen worden. De man kreeg verschillende voorwaarden opgelegd. Zo moest hij zich ter beschikking houden van het gerecht, een vaste verblijfplaats hebben, kreeg hij een alcoholverbod en een reisverbod naar het buitenland. Een enkelband kreeg de man echter niet. Toen de man zich donderdag opnieuw moest aanmelden in de gevangenis, bleek hij echter onvindbaar. De politie ging langs op verschillende adressen, maar vond hem niet. De man bood zich echter pas vrijdagochtend aan in de gevangenis.

Zou een enkelband er niet voor kunnen zorgen dat er niet moet 'gezocht' worden naar gedetineerden die een medische behandeling krijgen buiten de gevangenisdeuren? Dit vragen veel mensen zich af. Op dit moment is dat eigenlijk wettelijk nog niet mogelijk.

Minister van Justitie Koen Geens onderzoekt of de regels aangepast kunnen worden. "Ik zal daar zeker na dit voorval over nadenken omdat het natuurlijk voor de slachtoffers en de ouders van het slachtoffer in dit geval pijnlijk afwachten is. Het parket heeft er alles aan gedaan, het openbaar ministerie dat dichter bij de minister van Justitie zit, om deze man opnieuw in de gevangenis te krijgen", reageert minister Geens op de laattijdige aanmelding van Aytekin.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren