Tagtik

Werkgroep beslist: U geeft PVDA 1.8 miljoen vers kapitaal

De politieke partijen PVDA/PTB en Défi krijgen gelijk van de werkgroep Politieke Partijen in de betwisting rond de uitbetaling van de partijfinanciering. Eind dit jaar zullen beide partijen een eenmalige financiële tegemoetkoming ontvangen, afkomstig van belastingsgeld om de oneerlijkheid weg te werken. Aangezien PVDA/PTB en Défi beide aanwezig zijn in de Kamer, hebben ook zij recht op een overheidsdotatie, die een forfaitair bedrag en een bedrag per kiezer inhield.

De PVDA, die in Wallonië via de PTB over twee zetels beschikt, wou dat ook de Vlaamse stemmen meegeteld werden. Défi kwam vooral in Brussel op, maar wil dat ook de stemmen uit Vlaams-Brabant in de rekening opgenomen worden. De werkgroep Politieke Partijen geeft hen nu gelijk. 

Aangezien de financiering voor vijf jaar wordt toegekend, gaat het voor de PVDA om de aanzienlijke som van bijna 1,1 miljoen euro, een bedrag dat oploopt tot bijna 1,8 miljoen euro in 2019. Bij ­Défi gaat het 'slechts' om 230.000 euro voor de hele legislatuur, meldt De Standaard.

Ook komt er een interpretatieve wet om deze betwistingen in de partijfinanciering weg te werken. Dit zegt Inez De Coninck (N-VA), die voorzitter is van de betreffende werkgroep, aan De Standaard.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren