Tagtik

Werklozen zullen veel moeilijker job kunnen weigeren

Het federaal zomerakkoord van de regering-Michel bracht ook een grote wijziging voor werklozen tot stand. Zo werd er één zinnetje toegevoegd aan de wet, dat grote gevolgen heeft: "Ten laatste op 1 januari 2018 wordt de definitie van een ‘gepaste job’ (letterlijk: passende dienstbetrekking) voor werkzoekenden uitgebreid naar ‘het beschikken over de vereiste competenties'".

In de praktijk wil dit zeggen dat de VDAB veel meer mogelijke jobs kan voorstellen aan werklozen aangezien ze zich niet meer hoeven te baseren op de vorige job van de werkloze. Door te focussen op de bredere competenties zijn er plots veel meer 'gepaste jobs' waarvoor een werkloze in aanmerking kan komen.

De Standaard dook in de regelgeving en verwoordt de huidige werkwijze als volgt: "Nu kan een werkzoekende boven de dertig jaar de eerste vijf maanden nog weigeren om een job te aanvaarden als het niet in de lijn van zijn of haar vorig beroep ligt. Onder de dertig jaar is dat de eerste drie maanden."

De VDAB was samen met de federale regering grote voorstander van deze wijziging. "Een leraar heeft bijvoorbeeld 80 procent van de competenties van een vertegenwoordiger. Die laatste 20 procent kunnen we met een korte bijscholing al aanvullen", zegt VDAB-woordvoerster Shaireen Aftab. "Een ex-werknemer van Ford Genk bleek na onze screening bijvoorbeeld voldoende competenties te hebben om in de zorgsector aan de slag te gaan. Of iemand die vroeger in de jeugdbeweging zat, kan de competenties hebben om in de jeugdsector te beginnen", zegt Thomas Pollet, woordvoerder van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) in De Standaard.

Deze nieuwe maatregel zorgt er ook voor dat het vanaf 2018 een pak moeilijker wordt om een job te weigeren die de VDAB voorstelt. De regering rekent erop dat deze wijziging in 2018 al 20 miljoen euro in het laatje brengt door werklozen die sneller aan het werk gaan.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren