Tagtik

Werkneemster: "Bewoners beter verzorgd in gevangenis dan in rusthuis"

De onderbemanning in de zorgsector zorgde al vaker voor witte woede. Vandaag lekte opnieuw een confronterende getuigenis uit van een vrouw die al jarenlang werkt in het woonzorgcentrum Saint-Medar in Wijtschate, een deel van het West-Vlaamse Heuvelland. het woonzorgcentrum telt zestig bewoners, van wie een derde getroffen is door dementie. 's Nachts moeten twee werknemers vaak de zorgen van alle bewoners op zich nemen.

De werkneemster deed haar verhaal dinsdagochtend bij Radio Twee West-Vlaanderen. De grootste problemen situeren zich in de afdeling voor dementerenden: "Als je maar met z'n tweeën bent en er is veel werk op het eerste en heel veel werk op het tweede, dan kun je maar maximaal drie van de tien uren op de demente afdeling zijn", getuigt de werkneemster anoniem. Om de onderbemanning op te vangen moeten de werknemers vaak fel gecontesteerde praktijken toepassen. "Er zijn vier kamers momenteel gesloten om de bewoners tegen te houden. dat is de gemakkelijkste manier. Het is wel onwaardig, niemand weet dat. In een cel worden bewoners beter verzorgd dan in een rusthuis", besluit de anonieme bron.

Vlaams minister voor Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) reageert alert en stuurt vandaag nog de zorginspectie naar het Heuvenlandse woonzorgcentrum.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren