Tagtik

Zuhal Demir wil Turkse nationaliteit niet meer

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) heeft Turks-Koerdische roots. Haar ouders zijn immers geboren en opgegroeid in Turkije, voor ze naar België verhuisden. Zuhal Demir heeft daardoor de dubbele Turks-Belgische nationaliteit. Maar niet voor lang meer, althans als het van de staatssecretaris zelf afhangt. Demir wil immers af van de Turkse nationaliteit.

"Ik herken me niet meer in het land waarin mijn ouders zijn opgegroeid. Het gaat allemaal de verkeerde kant op met de groeiende invloed van de islam, de positie van de vrouw, de democratie en de minderheden", geeft ze als redenen voor haar bijzondere keuze.

De N-VA-politica heeft de procedure in gang gezet om afstand te doen van de Turkse nationaliteit. Zo stuurde ze al een brief naar het Turkse consulaat. Ook al voldoet Demir aan alle voorwaarden om de schrapping aan te vragen, zou het haar naar eigen zeggen niet verbazen dat haar aanvraag toch nog geweigerd wordt. "Maar dan heb ik tenminste duidelijk gemaakt dat de liefde over is", zegt ze aan Het Nieuwsblad.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren