Tagtik

De ijzingwekkende waarschuwing van Rusland aan de VS

Rusland heeft gedreigd de kernproeven met raketten te hervatten als de Verenigde Staten hetzelfde zou doen, aldus Sergej Ryabkov, de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken.

Het Russische persbureau TASS meldt dat Ryabkov deze uitspraak deed tijdens een interview op de nationale televisie, ondanks het feit dat Washington nooit een terugkeer naar kernproeven heeft voorgesteld.

In de afgelopen weken hebben verschillende hooggeplaatste Russische functionarissen de nucleaire dreiging ter sprake gebracht nu de oorlog in Oekraïne zich voortsleept, waarbij aan beide kanten tienduizenden soldaten zijn gesneuveld in de loop van meer dan twee jaar.

Sergey Ryabkov zei dat Rusland niet zou aarzelen om te reageren op elke vorm van westerse provocatie.

Over de Russische nucleaire doctrine zei hij: “Zoals gedefinieerd en geformuleerd door de president van de Russische Federatie, kunnen we dergelijke tests uitvoeren, maar we zullen ze niet uitvoeren als de Verenigde Staten afzien van dergelijke stappen.”

De Verenigde Staten hebben sinds 1992 geen kernwapenproeven meer uitgevoerd. Beide landen ondertekenden het Alomvattend Kernstopverdrag in 1996, maar geen van beide heeft het geratificeerd.

Rusland heeft ook enkele van zijn kernkoppen naar Wit-Rusland verplaatst.

(SR and QG for Tagtik/Source: Newsweek - TASS/Picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren