27 September 2022 12:18Tijd om wat klusjes in de tuin uit te voeren? We schrappen alvast één tijdrovende taak van uw lijstje! Nu de herfst volop in het land is en de bomen hun bladeren meer en meer verliezen, worden harken, kruiwagens, bladblazers … bovengehaald. Hiermee gaan we dan de vallende bladeren te lijf! Op de Leuvense Stadsbegraafplaats heeft men het anders aangepakt: men laat er de bladeren gewoon liggen.
26 September 2022 11:42Het is volop de tijd van die heerlijke groenten: knolselder, paprika, prei, koolrabi, rodekool, snijboon, venkel, radijs, courgette, bloemkool, pompoen … Keuze genoeg om elke dag van een andere groente te genieten. Heb je al eens je aanrecht bekeken na het kuisen van de groenten: een restje hier en daar, van een verloren wortel tot een stuk ui, een halve courgette (want zoonlief heeft al elders gegeten), broccolistengels, bloemkoolbladeren … En waar belanden deze? Inderdaad, meestal in de afvalemmer.
23 September 2022 09:53Ben jij iemand die de prijs van je chocoladereep gaat vergelijken? Dan ben je er aan voor de moeite want dikwijls heb je te maken met ‘krimpflatie’. Dit betekent dat producenten van voedingsmiddelen en dranken de prijs van een product behouden, maar de hoeveelheid ervan in de verpakking verminderen. Het gaat dus om een verscholen prijsverhoging die je strikt genomen geen bedrog kunt noemen. Toch kan je je als consument misleid voelen, omdat je minder waar voor je geld krijgt.
22 September 2022 15:10Kleuren hebben een grote invloed op onze emotionele beleving. In de meeste gevallen gebeurt dit op een onbewuste manier. En dit weten ook marketeers en grafisch ontwerpers, want specifieke kleuren motiveren om aankopen te doen.
21 September 2022 13:07Wij zijn stilaan de herfst ingedoken! Maar regen of zon, de herfst blijft het seizoen van die lekkere en (hart)verwarmende soepen. Na een stevige wandeling, na het sporten … of gewoon omdat we er lekker veel zin in hebben! We kennen allemaal die lekkere tomatensoep met balletjes, waar kids zo zot van zijn. En ja, we nemen het hen niet kwalijk dat ze er eerst al de balletjes uit vissen en opeten. Maar wist je dat je eigenlijk alle soepen kan pimpen met lekkers zodat jouw soep naar een hoger niveau wordt getild?
19 September 2022 13:08Dat het leven alsmaar duurder wordt, hebben we ondertussen al kunnen vaststellen. Toch blijft de Belg graag genieten van lekker eten. Op restaurant gaan wordt duurder, maar ook ingrediënten om thuis te koken worden duurder: vlees, kaas, verse groenten en fruit … Toch hoef je echt niet veel geld uit te geven om lekker te eten. Het komt er op aan om duurdere ingrediënten te vervangen door een budgetvariant.
19 September 2022 10:22Fruitsnacks in Nieuwerkerken heeft noodgedwongen besloten om 120 ton peren te laten hangen. Het koelen van de peren na de pluk is immers te duur geworden door de energiecrisis.
Door te weinig regen zijn de koffievoorraden in Zuid-Amerika stevig gezakt. Dat zorgt dan weer voor een prijsstijging. En ook de stijgende vraag kan er misschien wel voor zorgen dat koffie niet overal meer beschikbaar zal zijn, of fors duurder zal worden.19 Sep 2022 00:41
Welke merken kies jij in jouw supermarkt? Ga je resoluut voor de A-merken? Kijk je naar de prijs? Of naar de nutriscore? Denk je dat de huismerken goedkoper zijn omdat ze misschien ongezonder zijn?17 Sep 2022 09:38
De zomervakantie is voorbij; dagen vol zon maken plaats voor kortere dagen, minder zonlicht en grauwe dagen. Veel mensen ervaren na die lange zomer een dip: de herfstblues! Ons energiepeil zakt, we raken precies niet uitgeslapen, we zijn wat prikkelbaarder en humeurig, we ervaren problemen met concentratie en geheugen …08 Sep 2022 09:27
In het weekend of op speciale dagen mag het eens wat meer zijn dan een ‘gewone boterham’. Het is zowat een traditie geworden om in het weekend het klassieke brood in te ruilen voor pistolets en stokbrood. Het aanschuiven in de file bij de bakker hebben we zeker over voor die knapperige broodjes. Maar wat met die overschotjes? Gooien we die zomaar weg? Zonde, want je kan jouw stokbrood of pistolets van de dag voordien opnieuw knapperig maken.02 Sep 2022 10:44
We weten het ondertussen: de garnaal is verkozen tot ‘vis van het jaar’. We kennen de grijze garnalen het best van het gerecht ‘tomaat- garnaal’. Het is nog steeds een van de populairste Belgische (voor)gerechten. En terecht want je hebt er weinig voor nodig. Hou het vooral lekker en puur. Kies basisproducten van goede kwaliteit en laat fantasietjes achterwege.31 Aug 2022 12:38
Je kent het ‘fenomeen’ wellicht: die verschrikkelijke drang om tussen twee maaltijden een wafeltje te eten, een zakje chips, die lekkere snack … Maar de vraag is of je eraan toegeeft? En hoe maak je het verschil tussen honger en goesting? Nicolas Guggenbühl, professor Voeding en Diëtiek aan de Da Vinci-hogeschool: “Door naar jezelf te luisteren”.28 Aug 2022 13:28