Tagtik

Database Sciensano met contact tracing-data onwettig?

De Liga voor Mensenrechten en haar Franstalige tegenhanger vinden dat het Koninklijk Besluit dat de oprichting van een databank bij Sciensano regelt, onwettig is. "We moeten het virus tracken, niet de burgers", klagen ze vrijdag aan in een open brief aan het federaal parlement, die vrijdag werd gepubliceerd op de websites van Knack en Le Vif.

Het Koninklijk Besluit dat op 4 mei gepubliceerd werd, kadert in de uitrol van het contactonderzoek bij de bevolking, om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar die wettekst beschermt de rechten en de vrijheden van de burgers onvoldoende, klagen de Liga voor Mensenrechten en haar Franstalige tegenhanger aan. De organisaties benadrukken dat enkel strikt noodzakelijke gegevens verzameld mogen worden, die nodig zijn om de noodzakelijke personen te informeren. Gegevens die het identificeren van mensen mogelijk maken, moeten na een maand vernietigd worden. Alleen gegevens die anoniem gemaakt zijn of verborgen zijn achter een pseudoniem, mogen later nog gebruikt worden voor onderzoeksdoeleinden, klinkt het.

'Rijksregisternummers verzamelen is gevaarlijk'
De briefschrijvers vinden het ook absurd dat het rijksregisternummer ingezameld wordt, dat mag immers niet. "Dat is nergens voor nodig en zou zelfs gevaarlijk zijn, omdat dit het mogelijk maakt om een database aan te leggen met gegevens over een persoon in materies van fiscaliteit of sociale zekerheid."

'Creëer kader dat wel conform is met respect voor privacy'
"Het Koninklijk Besluit komt onvoldoende tegemoet aan deze voorwaarden", vinden de Ligue des droits humains en de Liga voor Mensenrechten. Ze vragen het parlement dan ook om een kader te creëren dat wel conform is met het respect voor de privacy. In samenwerking met experts hebben de organisaties zelf een ontwerp van wetsvoorstel opgesteld, waarmee ze een constructief alternatief willen aanbieden voor de huidige tekst.

(Skwadra by Tagtik/Source: Knack - Le Vif/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren