Tagtik

Aantal leerlingen islamscholen verdrievoudigd op vijf jaar tijd

Van het academiejaar 2011-2012 tot het academiejaar 2016-2017 is het aantal inschrijvingen in Brusselse islamscholen van 362 naar 989 gestegen. Brussel biedt al vier van deze scholen aan waar de nadruk ligt op de cultuur en identiteit van de moslims, maar toch blijft de vraag stijgen. Momenteel zouden zelfs al 800 leerlingen op een wachtlijst staan.

Volgens schooldirecteur Al-Ghazali, Grégory Ramis, is deze stijgende interesse te wijten aan het feit dat vele moslimjongeren vinden dat ze hun geloofsovertuiging niet volledig kunnen beleven in andere scholen. Deze islamscholen laten de leerlingen hun godsdienstige feesten, zoals het offer- en suikerfeest, gewoon thuis vieren, terwijl moslimleerlingen in andere scholen vaak een medisch attest moeten voorzien voor hun geplande afwezigheid.

Dankzij privégiften van 1.2 miljoen euro is moslimcentrum El Hikma er in 2015 in geslaagd om een gebouw vlak bij het treinstation Brussel-Zuid aan te kopen. Na een volledige renovatie is dit gebouw nu klaar om de vijfde Brusselse islamschool te huisvesten.

Het dossier van de nieuwe islamschool zal eerstdaags afgehandeld worden op het kabinet van minister van Onderwijs Marie-Martine Schyns. "We zullen dit snel moeten doornemen aangezien het nieuwe schooljaar niet veraf meer is", klinkt het op het kabinet.
(FvE and Skwadra/Source: La dernière Heure/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren