Tagtik

Amerikawatcher Björn Soenens: 'Ontslag Trump wordt steeds realistischer'

Sinds de aanstelling van republikein Donald Trump stormt het boven het Witte Huis in Washington. De charismatische Trump lijkt de dagelijkse stroom van onthullingen en verwijten niet meer te kunnen wegvegen met krachttaal. Dinsdag bracht The New York Times het nieuws dat Trump gevoelige informatie over IS met Rusland deelde. "Ik mag dat doen omdat het ons beiden aanbelangt", was Trumps reactie.

Woensdagochtend ontstond echter opnieuw een mediarel toen bekend raakte dat Trump zijn FBI-baas James Comey zou gevraagd hebben om het onderzoek naar ongeoorloofde contacten tussen zijn veiligheidsadviseur Flynn en Rusland te beëindigen. Dat zou volgens de Amerikaanse krant The New York Times immers blijken uit een memo van de ontslagen Comey. Opnieuw veel stof om over na te denken. Radio 1 contacteerde daarom Amerika-correspondent Björn Soenens om zijn licht over Trump te laten schijnen.

"Het was te verwachten en te voorzien dat Comey na zijn onverwachte ontslag op de een of andere manier zou terugslaan. Dat doet hij nu via een contact dat de memo naar buiten heeft gebracht. Dit is zeer verwoestend voor Trump. Washington staat werkelijk in rep en roer. Het is het ene schandaal na het andere, er heerst hier een oorlogssfeer", zegt Soenens over de onthulling die woensdag aan het licht kwam.

Amerikawatcher Soenens ziet Trumps situatie niet bepaald rooskleurig in. Zijn verblijf in het Witte Huis lijkt steeds meer in gevaar te komen: "We weten dat Trump een groot overlevingsvermogen heeft. Maar nu komt hij toch in een situatie terecht waar de netten zich steeds strakker aanspannen. Voor velen is Trump deze keer misschien wel te ver gegaan. Voor het eerst beginnen ze te denken dat een president zal moeten opstappen als de stroom onthullingen niet ophoudt." (Skwadra by Tagtik/Source: Radio 1/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren