Tagtik

Antwerpse agenten zijn het beu: "Situatie in Borgerhout is ontoelaatbaar"

Afgelopen weekend liepen de spanningen alweer hoog op tussen jongeren en de politie in het Antwerpse Borgerhout. Zo werden zaterdagavond agenten die een ongeval wilden vaststellen, bekogeld met eieren door buurtbewoners.

Zondag kwam het dan weer tot een zware confrontatie. "Een ploeg van het fietsteam wilde de bestuurder van een gestolen bromfiets controleren. Maar de verdachte, die overigens zonder helm reed, zette het meteen op een lopen. Toen de inspecteurs de achtervolging wilden inzetten, werden ze belaagd door jongeren uit de buurt. Net als de collega’s die bijstand kwamen verlenen", vertelt politiewoordvoerder Wouter Bruyns aan Het Nieuwsblad. Uiteindelijk liep een agent verwondingen op aan het oor en moest hij ter verzorging naar het ziekenhuis. Een andere agent kwetste zich aan de pink en moest eveneens verzorgd worden. De dader die de aanval begon en twee andere verdachten werden weggeleid.

Politievakbond NSPV is het geweld tegen politiediensten beu en eist dringend maatregelen. "De burgers denken steeds vaker dat ze verbaal, in het slechtste geval fysiek, de confrontatie moeten aangaan. Dat is een kwalijke evolutie. Daders van geweld tegen agenten moeten te allen tijde worden gestraft, het liefst met snelrecht. Mensen die geweld plegen tegenover de politie, gaan dan in de cel en worden al enkele dagen later berecht, waarna ze hun echte straf meteen moeten uitzitten. Als we zo'n voorbeeld stellen, geven we een duidelijk signaal: geweld tegenover politiemensen is ontoelaatbaar", zoekt Antwerps provinciaal voorzitter Tom De Gent naar een oplossing.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren