Tagtik

'Antwerpse OCMW-voorzitters krijgen 80.000 euro, maar waarvoor?'

De Antwerpse oppositie zet de aanval in richting de twee ondervoorzitters van het OCMW. In navolging van het schandaal rond Mayeur in Brussel, lijkt nu ook in Antwerpen een uiterst betwistbare wedde uitgekeerd aan politici.

Bart De Wever (N-VA) stelde bij zijn verkiezing tot burgemeester van de stad Antwerpen, evenveel schepenen aan als zijn voorganger Patrick Janssens (SP.A). Dit was immers een van de betrachtigingen die De Wever aanhaalde in volle verkiezingstijd. In alle stilte creëerde zijn coalitie echter twee OCMW-ondervoorzitters. De Vlaamse decreetgever benoemt deze als schepenen en deze krijgen elk een brutojaarwedde van 80.000 euro, schrijft De Standaard.

Nadat er in de publieke opinie steeds meer begrip ontstaat voor het aankaarten van dubbele mandaten of excessief hoge weddes voor weinig tot geen werk, verhoogt de Antwerpse oppositie haar discours. "De ondervoorzitters worden niet alleen goed betaald, ze hebben ook geen officiële  taakomschrijving. Dat maakt het voor de OCMW-raad totaal onmogelijk om hun werkzaamheden op te volgen of te controleren", klinkt het bij SP.A en Groen.

Volgens raadsleden Johan Peeters (SP.A) en Dirk Avonts (Groen) gaat het hen vooral om het feit dat er geen duidelijke taakomschrijving is voor de OCMW-ondervoorzitters. Ook laten de twee OCMW-ondervoorzitters, Eddy Baelemans (Open VLD) en Chris Morel (N-VA), zich heel vaak vervangen tijdens Bijzondere Comités voor Sociale Dienst. Toch krijgen de twee voor hun afwezigheid een fikse vergoeding, oordeelt de oppositie.

OCMW-voorzitter  Fons Duchateau  (N-VA) probeert duidelijkheid te scheppen door te benadrukken dat zijn "collegiale manier van werken de aflijning van concrete takenpakketten weinig zinvol maakt". Hij zegt dat Morel focust op het te gelde maken van vastgoed en gronden die niet behoren tot het essentiële takenpakket. Axel Polis (Open VLD), die sinds kort Baelemans vervangt, richt zich dan weer op de activering van leefloners, transitie en digitalisering, weet De Standaard uit goed geïnformeerde bron.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren