Tagtik

Belgische frietcultuur in gevaar?

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts maakt zich zorgen over de plannen van de Europese Unie om de stof acrylamide te weren uit onze voeding. Deze stof ontstaat onder meer bij het bakken van frietjes en zit ook in koffie, chips, ontbijtkoeken of brood. Omdat de verbinding kanker kan veroorzaken, wil de EU de stof zoveel mogelijk uit ons voedsel halen.

Als het plan van de EU doorgang vindt, heeft dit gevolgen voor de smaak van de Belgische frietjes: die mogen dan immers niet langer twee keer worden gebakken en dat is nu net precies wat voor de typische smaak zorgt.

"Onze frietjes danken hun smaak aan het vakmanschap van onze frituristen die de frietjes rauw bakken en vervolgens nog eens afbakken", zo laat minister Weyts in een brief weten aan Vytenis Andriukaitis, de Litouwse eurocommissaris die bevoegd is voor voedselveiligheid.

"Ik begrijp dat men buiten ons land een andere cultuur kent, met voorgebakken, geblancheerde en/of diepvriesfrieten. Maar wij hebben een eigen culinaire traditie. Het zou zonde zijn als de Europese Unie die zou verbieden", zo staat bij De Zondag te lezen. (Fausto by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren