Tagtik

Bordje "Zonnebank bevordert kanker" vanaf nu verplicht

Zonnebanken moeten zich aan strengere regels houden en er komen bijgevolg meer controles. Dat maakte minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters bekend.

Net zoals bij een pakje sigaretten komt er een duidelijke boodschap over het gevaar in zonnebankcentra. Een bordje met de booschap 'Het gebruik van zonnebanken bevordert kanker' moet vanaf nu aan de ingang en in de individuele cabines van een solarium ophangen. Minister Peeters wil de centra niet sluiten omdat er geen controle mogelijk is bij mensen die thuis een zonnebank hebben en er anders met twee maten en twee gewichten zou gewerkt worden.

"We willen het risico op huidkanker beperken, dat is ons hoodddoel", zegt Peeters. Daarom wordt weldra een individueel 'zonneplan' per bezoeker verplicht gemaakt in alle zonnecentra. Zo moet vermeden worden dat mensen met een licht huidtype te veel of te lang aan UV-lampen worden blootgesteld en wordt het risico tot huidkanker beperkt. Momenteel gaat nog 90 % van de zonnebankcentra in tegen de normen, zoals bijvoorbeeld de sterkte van de UV-lampen. Vele centra zullen fors moeten investeren om wettelijk in orde te zijn.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Redactie/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren