Tagtik

Commotie in Efteling: gehandicapten woest

In het Nederlandse pretpark Efteling moeten gehandicapten vanaf nu een speciale faciliteitenkaart aanvragen als ze in een aparte rij willen aanschuiven aan de attracties. Om dat pasje aan te vragen, hebben gehandicapten een bijzondere verklaring van een onafhankelijke arts nodig om te bewijzen dat ze wel degelijk gehandicapt zijn. Dit wil zeggen dat de vaste huisarts dergelijk document niet mag ondertekenen aangezien hij of zij een voorgeschiedenis heeft met de gehandicapte. De gewone gehandicaptenkaart volstaat dus ook niet meer voor het Nederlandse pretpark, dat met deze strenge reglementering tegen heel wat schenen trapt.

"In de verklaring van de arts moet staan dat je niet in staat bent om de attracties via de gewone wachtrij te bezoeken", zegt de Efteling in een officiële persmededeling. De nieuwe maatregel zorgt voor heel wat heftige reacties.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="nl"><p lang="nl" dir="ltr">Beste mensen van <a href="https://twitter.com/Efteling">@Efteling</a> waarom moet ik ineens bewijzen dat ik een <a href="https://twitter.com/hashtag/handicap?src=hash">#handicap</a> heb? Jullie zijn geen officiële instelling. Teleurgesteld. :(</p>&mdash; Amber Bindels (@AmberBindels) <a href="https://twitter.com/AmberBindels/status/855730160657715200">22 april 2017</a></blockquote>
<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

"Bij iemand die epilepsie of autisme heeft,  is het uiterlijk vaak niet meteen herkenbaar. De verklaring is er dus gekomen om voor ons duidelijkheid te scheppen. En dan gaat het niet alleen om de handicap, maar ook hoe wij als park het beste kunnen reageren als er iets misgaat. Het enige wat wij willen is duidelijkheid zodat wij de juiste voorzieningen kunnen aanbieden. Als blijkt dat er een efficiëntere manier is om dat te regelen, dan zullen we daar zeker naar kijken", vertelt de woordvoerder van de Efteling aan Algemeen Dagblad. (Skwadra by Tagtik/Source: Algemeen Dagblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren