Tagtik

Daarom zijn er geen slachtoffers gevallen toen bom afging in Brussel-Centraal

Er vielen als bij wonder geen gewonden toen een bom die verstopt zat in een reiskoffer woensdagavond afging in trein- en metrostation Brussel-Centraal. Toch waren er nog heel wat mensen aanwezig in het Centraal-Station op het moment van de aanslag. Door het alert reageren van een militair kon de terrorist neergeschoten worden voordat hij met zijn bommengordel in de mensenmassa slachtoffers kon maken.

Het is een wonder dat er geen slachtoffers vielen toen de bom afging, dat beseft ook deskundige Filip Verplaetsen, verbonden aan de UGent en de KU Leuven. Al merkt hij meteen het amateurisme op waarmee de bom gemaakt werd.

"Het mag duidelijk zijn dat de bom slecht gemaakt was. Ten eerste omdat er amper schade te zien is, iets wat wel het geval zou zijn mocht het echt tot een ontploffing zijn gekomen. Ook de steekvlammen tonen dat iets fout is gegaan: ik vermoed dat de bom niet écht ontplofte maar veeleer in brand vloog. De gele vlam wijst er dan weer op dat de basis voor de gebruikte springstof mogelijk TATP was, dezelfde stof die is gebruikt door de terroristen die verantwoordelijk waren voor de aanslagen in Zaventem en Maalbeek vorig jaar", zegt hij aan Het Nieuwsblad nadat hij op sociale media de foto's die verspreid werden analyseerde.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Ilustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren