Tagtik

Erdogan/Gülen-vijandigheden waaien over naar Oost-Vlaamse Zele

Ontmoetingscentrum de Meridiaan in de Alois De Beulelaan in het Oost-Vlaamse Zele is volledig vernield. Het Nieuwsblad beschrijft de schade 'alsof er woensdag een tornado door het gebouw gepasseerd is'.

Heel wat meubels zijn vernield, kasten omver gegooid, deuren kapot getrapt en beledigende Tukse slogans zijn in het wilde weg op de muren geschreven.  Afgaande op de opschriften zijn de daders wellicht aanhangers van Erdogan, meldt Het Nieuwsblad. De Meridiaan is een ontmoetingscentrum dat toebehoort aan sympathisanten van de Turk Gülen, politieke tegenstander van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. Uit schrik voor represailles durven de mensen van de vzw Meridiaan Zele niet in de pers reageren op de criminaliteit waarvan hun gebouwen het slachtoffer zijn.

De burgemeester van Zele, Patrick Poppe (Open VLD), reageert op de vernielingen: "Ik heb naar aanleiding van de feiten een overleg gehad met de korpschef, de schepen van Diversiteit, de inclusiewerker, de voorzitter van het moskeebestuur en de ondervoorzitter van de vzw Meridiaan Zele." Ook al durven de mensen van de vzw zelf niet meer praten uit schrik voor nog meer bedreigingen en criminaliteit, weigert burgemeester Poppe zich zomaar neer te leggen bij de Turkse onenigheden in zijn gemeente: "We veroordelen dit vandalisme ten strengste. We garanderen als gemeentebestuur dat dit voorval niet zonder gevolgen zal blijven. De politiediensten en het parket treffen de nodige maatregelen", klinkt het strijdvaardig.

Ook Zafer Temurseker, voorzitter van de moskee, is zwaar onder de indruk van de criminele daden in zijn woonplaats: "De teksten zijn te erg om te vertalen. Wat hier gebeurd is, is onvoorstelbaar. Er is zo veel werk gestoken in het verbouwen van de lokalen. En dat moet nu allemaal opnieuw. Wij zorgen voor de dialoog tussen de gemeenschappen en het is duidelijk dat sommige jongeren het daar niet mee eens zijn. Maar geweld is geen oplossing. Wat in Turkije gebeurt, moet niet naar België gebracht worden." (Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren