Tagtik

Fransen in België stemmen resoluut voor deze kandidaat

Ook in België werd er zondag gekozen tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen. De Fransen die in België verblijven, brachten hun stem in twaalf verschillende stembureaus uit.

In België wonen 160.000 Fransen, maar die gingen tijdens de eerste stemronde van de presidentsverkiezingen lang niet allemaal stemmen. De eerste stembusgang twee weken geleden kende een opkomst van 46.000 Fransen die in België hun stem uitbrachten. Toen bleken de 'Belgische' Fransen de nationale tendens te volgen, aangezien ook Macron in België het meeste stemmen kreeg.

Zowel het VRT-journaal als het VTM-nieuws trokken zondag naar de Heizel om reacties te sprokkelen van de Franse kiezers. Daar bevindt zich immers het grootste van twaalf Belgische stembureaus. Maar liefst 82.450 Fransen registreerden zich voor deze verkiezingen, waarmee de opkomst gevoelig hoger zal liggen dan tijdens de eerste stemronde van de Franse presidentsverkiezingen. "Als iedereen zou stemmen zoals de Fransen in Brussel, dan had Le Pen nooit de tweede ronde gehaald", concludeert een Française die woonachtig is in België bij VTM. Ook het VRT-journaal ging op zoek naar een Le Pen-kiezer ... maar vond er geen enkele. "Ik heb voor Macron gestemd. Als Marine Le Pen verkozen wordt, is dat een ramp voor Frankrijk en Europa", zegt Jacques Epstein, die al drie jaar in ons land woont, aan journalisten van de VRT. (Skwadra by Tagtik/Source: VTM-nieuws - VRT-journaal/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren