Tagtik

Furieuze reacties na huwelijk Belkacem, waarvoor gevangenis doodleuk taart kocht

Fouad Belkacem, het voormalige kopstuk van Sharia4Belgium, is na drie mislukte pogingen er dan toch in geslaagd om in mei te huwen met een Belgische vrouw van Marokkaanse afkomst. De gevangenis van Hasselt kocht zelfs een taart om deze heuglijke gebeurtenis te vieren, meldt de bevoegde Hasseltse schepen aan TVL.

Toen hij in de gevangenis van Antwerpen zat, deed hij drie aanvragen, maar toenmalig schepen van burgerlijke stand Zuhal Demir weigerde het huwelijk te voltrekken. In de gevangenis van Hasselt is het hem nu wel gelukt om te huwen.

Volgens GvA wil Belkacem met zijn huwelijk voorkomen dat zijn Belgische nationaliteit wordt afgenomen en dat hij wordt uitgeleverd aan Marokko. Belkacem heeft de dubbele Belgisch-Marokkaanse nationaliteit, maar sinds 2012 loopt al een procedure tegen hem om de Belgische nationaliteit af te nemen. Een uitlevering wordt nu moeilijker als hij toch de Belgische nationaliteit zou kwijtraken.

Het huwelijk van Sharia4Belgium-oprichter Fouad Belkacem zorgt voor heel wat furieuze reacties, voornamelijk binnen het N-VA-kamp. Huidig Staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) weigerde toen ze schepen van burgerlijke stand was om Belkacem te huwen en daar had ze goede redenen voor, vertelt de N-VA-politica aan De Redactie. "Wij zijn deze man niks verplicht. Integendeel, iedere kans om hem uit te wijzen na zijn celstraf, moeten we grijpen.Hij verafschuwt onze wetten, maar gebruikt ze om legaal te huwen. Met welk doel? Plots hoeft de hele sharia onzin niet meer", reageert Demir heftig.

Ook partijgenoot Theo Francken die Staatssecretaris voor Asiel en Migratie is, vindt de plotse goedkeuring van Belkacems huwelijk absurd. "Dit is geen wijze beslissing. Ik zou dit nooit doen", zegt Francken over de beslissing van de schepen van burgerlijke stand om het huwelijk toch te voltrekken. Toch blijft Francken strijdvaardig, "Het is niet omdat hij getrouwd is, dat ik hem niet meer uitgezet krijg", zegt hij aan De Redactie. Tegen het najaar komt er een uitspraak in de zaak om Belkacem de Belgische nationaliteit af te nemen voor het Grondwettelijk Hof.

(Skwadra and Fausto by Tagtik/Source: De Redactie - TVL - ATV/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren